MADE in DENDERLAND Heemkundige Kring Haaltert

Deelnemers overzicht
Heemkundige Kring Haaltert
Sint Goriksplein 17
Haaltert, 9450
0472/80 99 12

Heemkundige Kring Haaltert

De gemeente Haaltert omvat naast de hoofdgemeente Haaltert (centrum) ook nog de deelgemeenten Denderhoutem, Kerksken en Heldergem, en telt samen ongeveer 18.500 inwoners. Deze deelgemeenten zijn soms erg verschillend, maar vaak ook gelijkend qua dialect, geografische ligging, sociologische samenstelling, herkomst van de bewoners en geschiedenis. Meer dan voldoende materiaal  voor de Heemkundige Kring om reeds 40 jaar een tijdschrift uit te geven, met ondertussen reeds 4000 bladzijden aan plaatselijke informatie.


Destijds gestart onder impuls van Heemkundige Jozef De Brouwer, die ook een heuse fietsroute en borstbeeld kreeg, verzorgde deze kring ook de publicatie van meer dan 75 werken over genealogie (gezinsreconstructies), dialecten (Haaltert, Heldergem), lokale geschiedenis (alle deelgemeenten), bekende figuren en politieke ontwikkelingen zoals het Daensisme. Daarnaast waren zij de motor van heel wat tentoonstellingen in en om de verschillende deelgemeenten, met als absolute uitschieter ‘Vaert wel en tot laters, een evocatieve tentoonstelling over Titanic en migratie, die meer dan 3000 bezoekers lokte.


In nauwe samenwerking met de gemeente, werpt Heemkring Kring zich op als bewustmaker en bewaarder van het lokale erfgoed. Dit doet ze niet alleen door hogergenoemde activiteiten, maar ook door de schenking en realisatie van beelden en memoborden, en het openstellen van het documentatiecentrum voor leerlingen en studenten in het Warandegebouw. Recent nog werd het hele uitgaven archief gedigitaliseerd, zodat ze met respect voor het verleden, de digitale sprong maken naar de 21e eeuw. ( info www.hkhaaltert.be)

Afbeeldingen worden geladen

MADE in DENDERLAND maakt gebruik van Erfgoednet 3.0 een product van Picturae